måndag 6 augusti 2012

Säsong för omskärelse

Struts i stan




Stora och stenhårda


Randigt är trenden i år
Måndag och sista veckan på sjukhuset har börjat. Det är som sagt säsong för omskärelse här i Kimilili och festivalen är i full gång. På vägarna runt om i byn springer stora klungor av unga "män" 10-14 års ålder runt och sjunger och dansar. Efter att de gjort detta i 3 dagars tid festar de galet en hel natt och dricker the local brew, typ hembränt. Morgonen efter klockan 4 tas de ner till en sjö eller flod där det tvättas i iskallt vatten. Deras farbröder smyger sig på dem och kastar antingen inälvor eller lera på dem i ansiktet och på kroppen. Den som då rör sig en tum skrattas åt eller blir slagen. Sedan smörjs de in i lera. Efter detta går de hem till sin familj, de ställer sig utanför dörren och omskäraren kommer smygande som en tjuv och knipsar av förhuden. Förhoppningsvis är det bara förhuden som åker... Om pojken skriker, blinkar eller gör minsta väsen av sig, får han skämmas och räknas inte som en riktig man. Familjen slaktar även en ko, bjuder in alla släktingar och vänner och det är stor fest. Pojkarnas kön lämnas efter omskärningen till att läka av sig själv.

I morse när vi kom till sjukhuset var det lång kö utanför den lilla operationssalen. Många familjer väljer numera att låta omskära sina pojkar på sjukhuset. Det är säkrare, billigare och det görs under lokal anestesi. Dessa pojkar riskerar ju såklart att bli retade av sina "modiga" kamrater. I morse kom det även in en pojke med komplikationer efter natten och morgonens bravader. Omskäraren hade kapat nästan hela ollonet och istället för att pojken blev man, blev han av med sin manlighet. Helt fruktansvärt! Nu skall de försöka rädda det som kan räddas och i alla fall göra så att pojken skall kunna kissa normalt.
Vi har inte deltagit i själva omskärelsedelen av festivalen, bara sett pojkarna springa runt glada och dansande för att sedan se dem leriga, med smärta i blicken gå omkring med små kjolar.

Igår var vi hemma hos Pauline och Ben igen. Vi lagade italienskt, pasta med tomat och äggplanta. Det blev mycket gott! Jag längtar så efter god mat!!!
Nu är det lunchdax inga höga förväntningar gissar på att det blir vitkål och majsgröt... mumsfillibaba!

På återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar