torsdag 28 juni 2012

Diarreha mornings!


                                 Stella vår matmoder!

Orienna! (det betyder hur e läget på bukusu).
Torsdag kväll allaredan, denna veckan har gått i en rasande fart eftersom den började i Kisumu. Kisumu är nu en historia vi lägger bakom oss och nu blickar vi framåt. 
Tänkte vi, och så gick Kim och fick malaria eller nåt annat skit, nu börjar hon bli lite bättre, hon kan ju äta ett par djungelvrål. Så igår eftermiddag testades hon på labbet på sjukhuset för malaria och tyfoid feber. Testen visade båda negativt, men hon fick malariamedicin ändå, eftersom att i tidigt insjuknande har inte parasiterna frodats så mycket ännu så dom syns inte i mikroskåpet.
Vi hade ju tänkt oss en tripp till Nairobi för att fixa nytt pass till henne, men vi skjuter upp det, för vem vill ha diarré i en matatu? (liten vit skåpbil).

                                                 Female ward
 
Medan Kim har legat på latsidan och vilat upp sig har jag varit på sjukhuset. Har fått sätta lite pvk:er, ge mediciner hit och dit. Får hålla koll på sjuksköterskan på male ward så att han gör rätt eftersom att han är väldigt vimsig, men väldigt snäll! Idag hände dock något jobbigt. Det kom in en ung man som blivit förgiftad (detta visste vi dock inte då), han var medvetslös, hade rosslande andning och var iskall. Min handledare (vimse) gick iväg för att hitta en läkare, så jag blev ensam kvar med patienten. Försökte tänka ABCDE så jag lyssnade på hans andning som var typ 5 andetag per minut, kände efter puls utan resultat och la honom i stabilt sidoläge. När läkaren kom sa jag hur det var, men hon tyckte nog att patienten redan var död. Jag ville göra HLR, sjuksköterskan tryckte lite försynt med ena handen på patientens mage, jag blev arg och sa, jag kan göra det på riktigt istället!!! Läkaren lyste lite i ögonen på patienten och sen lade sjuksköterskan filten över patientens huvud. Han dog mitt framför mig. Pust.
Vad lär jag mig av detta? Patienten kom in lite försent till sjukhuset, men hade det varit i Sverige hade man kunnat göra så mycket mer.

             Utanför Stellan hus, vi äter hos henne varje onsdag

                                       En del av sjukhuset

Sjukvården skiljer sig mycket överlag mellan Kenya och Sverige. Här ges det antibiotika i förebyggande syfte och den huvudansvariga sjuksköterskan vet knappt vad MRSA är för något. Patienten kommer ju troligen att få en infektion på sjukhuset, så det är lika bra att förbereda sig med lite bredspektrum. De koncentrerar sig också på vissa diagnoser. Malaria, Tyfoid feber, Pneumoni, Tuberkulos och HIV. Detta är de vanligaste tillstånden. Vi har frågat om de har mycket cancer och hjärt-och kärlsjukdomar så som vi i Sverige, men de påstår att så inte är fallet. De lever ju en mycket bättre livsstil. Vi tror dock att det också beror på att de inte kan diagnostisera cancer och att livslängden är runt 60 år här till skillnad från hemma. I Kenya har man enligt en sjuksköterska hellre HIV än cancer, för med HIV kan man ju i alla fall leva 20 år till. Här går man inte och kollar upp sin hälsa, har man en utstående knöl och den har blivit väldigt stor, så kanske man börjar undra vad det kan vara och då är det redan försent.  Dessutom kan man ju bara få behandling för cancer på två ställen i Kenya + att det är väldigt dyrt. Man har inte råd att ha cancer helt enkelt, det är billigare med HIV.
Vi har fått lära oss att man kan ta både det systoliska och diastoliska blodtrycket utan stetoskop, men man måste vara väldigt duktig och rutinerad, det är därför vi inte kan det. För er som läser och inte är sjukvårdspersonal så kan man inte känna det diastoliska på det viset...


Vi kom just tillbaka från kvällsmaten som bestod av ugali och stekt ägg. Vi träffade Josef som nu är vår före detta vän, vi pratade religion och han kunde inte förstå att många svenskar inte tror på Gud. Vi hade en väldigt intressant diskussion, han satt mest tyst och förtvivlad medan vi kom med massa bra anledningar till varför vi inte tror på allt vad bibeln säger. Speciellt när han jämförde sin före detta flickvän med ett citat ur bibeln, kvinnor är svaga varelser... där small det till. Vi har haft många intressanta diskussioner med våra vänner här. När vi för ett tag sen tog upp homosexualitet blev det ett herrans liv. Det är olagligt i Kenya och framför allt så går det ju emot Gud ord. Några av dem menade att killar som ligger med killar bara är uttråkade och deprimerade. Det var kul... Vi höll med om att om det var anledningen så var det ju lite konstigt.

1 kommentar:

  1. Hej Moa! Så spännande att få följa er! Blir lika glad varje gång det dyker upp ett inlägg :) Både ler och förtvivlas åt kulturkrockar och andra skillnader och likheter! Stor kram //Helena

    SvaraRadera